Energia 2016 -tapahtuma: Suomalainen energia-ala muutoksen kynnyksellä

22.06.2016

Energiamessut ja samanaikaisesti pidettävät Energiakongressi ja WEC Finlandin Energiapäivä kokoavat yhteen suomalaisen energia-alan asiantuntijat ja tärkeimmät toimijat 25.–27.10.2016 Tampereelle. Messuilla ovat kattavasti esillä eri energiamuodot yli 350 näytteilleasettajan osastoilla ja ohjelmalavoilla.

Energiamessut 2014Energiakongressin kuusi teemaa ovat läpileikkaus ajankohtaisista energia-alan puheenaiheista aina aurinkoenergiasta biotalouteen, kaupunkisuunnitteluun, teolliseen internetiin ja ympäristöasioihin, sopimuksia, kustannuksia ja energiamarkkinoiden toimivuutta unohtamatta.

Energiapäivä 25.10. luotaa alan tärkeimmät puheenaiheet ja niin kotimaan kuin kansainvälisellä tasolla. Aiheina puheenvuoroissa ovat muun muassa Pariisin ympäristökokouksen vaikutukset energia-alaan, terveiset World Energy Congressista Istanbulista sekä keskustelua bioenergian kestävyydestä kansainvälisestä näkökulmasta.

Äänessä ovat muun muassa EU:n WEC Finlandin hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen (PVO), Nathalie Hemeleers bioenergia-alan järjestö Aebiomista sekä Enviva Biomassin Ben Moxham. Energiapäivässä kuullaan myös puheenvuoroja energiankäyttäjien näkökulmasta – näkökulmia esittelee mm. vähittäiskaupan ja junaliikenteen edustajat.

Energiapäivän paneelissa pääaiheena on Suomen kansallinen energia- ja ilmastostrategia, josta paikalla on keskustelemassa hallituksen ja opposition kansanedustajia.

Pariisin ilmastosopimuksen ratifiointi edellyttää Suomelta merkittäviä päästövähennyksiä, joilla on vaikutuksia niin energiantuotantoon, -kulutukseen kuin keinoihin sitoa kasvihuonekaasuja. Pariisin sopimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahteen asteeseen.

Strategia painottaa biotaloutta ja puhtaita ratkaisuja

Suomen kansallinen energia- ja ilmastostrategia on nyt työn alla. Sen perusskenaario julkistetaan kesäkuussa. Tavoitteena on saada kasvihuonepäästöt laskemaan sekä linjata suomalaista energiantuotantoa ja -kulutusta. Fossiilisten polttoaineiden käyttö tulee vähentymään ja uusiutuvien energianlähteiden lisääntymään. Hallitusohjelmassa painottuvat biotalous ja puhtaat ratkaisut tulevat näkymään strategiassa.

– Energia- ja ilmastostrategia tulee muuttamaan asioita Suomessa. Muutokset eivät ole välttämättä nopeita, mutta hallitusohjelman ja EU:n energia- ja ilmastotavoitteet saavutetaan EU:n asettamassa aikataulussa vuoteen 2030 mennessä. Tuolloin meillä tulee olemaan aika erilainen energiapaletti kuin tällä hetkellä. Strategia on tämän hallituksen vahva kannanotto ja se linjaa toimenpiteitä, joita lähdetään toteuttamaan pian strategian valmistumisen jälkeen, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston neuvotteleva virkamies Markku Kinnunen.

Energiakongressin aikaan 26.10. kansallinen energia- ja ilmastostrategia on jo pitkällä. Sen toimenpiteistä on todennäköisesti tehty jo päätöksiä ja vaikutusarviointeja täydennetään. Markku Kinnunen kertoo Energiakongressin esityksessään kuinka päätetyt tai lähiaikoina päätettäväksi tulevat asiat vaikuttavat suomalaisella energia-alalla.

– Perusskenaarion julkaisun yhteydessä 15.6. avataan myös kaikille avoin kommentointimahdollisuus strategian toimista. Kesän aikana sana on vapaa ja strategiaan on mahdollisuus vielä vaikuttaa. Osallistumisen vaihe kannattaa käyttää hyväksi, kannustaa Kinnunen.

Suomi kiertotalouden kärkimaaksi

Kiertotalous on Energiakongressin aamupäivän teemana energiamarkkinoita ja tulevaisuuden kaupunkia käsittelevien osioiden rinnalla. Sitä pohditaan muun muassa biotalouden ja sen logistiikan sekä energian ja ravinteiden kiertotalouden näkökulmista.

– Materiaali- ja energiakysymyksiä käsitellään vielä paljolti siiloissa, vaikka ne linkittyvät suoraan toisiinsa. Kun raaka-aineita käytetään uudestaan, vaikutus näkyy myös energia-alalla, toteaa Sitran johtava kiertotalouden asiantuntija Kari Herlevi. Hän on yksi Energiakongressin puhujista.

Kiertotaloudessa tuotteet ja materiaalit sekä niiden arvo hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Uusiutuva ja puhtaasti tuotettu energia on yksi merkittävä näkökulma kiertotaloudessa. Yhtä lailla se koskettaa esimerkiksi konepaja-, rakennus- ja metsäteollisuutta, ruokatuotantoa ja kuluttajatuotteita. Kierrätys, sivuvirtojen hyödyntäminen, materiaalien uudelleenkäyttö ja hävikin pienentäminen ovat osa kilpailukyvyn rakentamista ja kestävää kehittämistä. Sitran laskelmien mukaan kiertotalous voi tuoda Suomelle jopa 2,5 miljardin euron vuosittaisen arvonlisäyksen.

Sitran tavoitteen mukaan Suomesta tulee kiertotalouden kärkimaa vuoteen 2025 mennessä. Paraikaa eri alojen asiantuntijoiden joukko viimeistelee toimintaohjelmaa, jonka ratkaisut ja toimenpiteet mahdollistavat tuon tavoitteen saavuttamisen. Sen ohjaisi Suomea vientivetoiseksi digitaalisuuteen perustuvaksi kiertotaloudeksi.

– Kiertotalouden ratkaisuja kehitetään jatkuvasti, tehdään kokeiluja ja opitaan niistä tekemisen kautta. Rinnalla tarvitaan myös systeemitason ajattelua ja muutoksia. Valtio voi toimia mahdollistajan roolissa osoittamassa, mihin suuntaan suomalaista yhteiskuntaa halutaan viedä, Herlevi sanoo.

Energia 2016 pidetään 25.–27.10.2016 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Kokonaisuuteen kuuluvat Energiamessut, WEC Finlandin Energiapäivä 25.10. ja Energiakongressi 26.10. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Bioenergia ry:n Bioenergiapäivä 24.10. sekä Tuulivoimaseminaari 26.10.

Energia 2016 -tapahtuman järjestää Expomark Oy, yhteistyössä WEC Finland, Bioenergia ry ja Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.

www.energiamessut.fi

Lisätietoja Energiamessuista:
Nina Nurminen, myyntipäällikkö, Expomark Oy p. 040 701 4183, nina.nurminen@expomark.fi

Lisätietoja Energiapäivästä:
Lauri Muranen, toiminnanjohtaja, WEC Finland, p. 040 707 6637, lauri.muranen@energia.fi

Lisätietoja Energiakongressista:
Jaakko Tennilä, toiminnanjohtaja, Kunnossapitoyhdistys Promaint ry, p. 050 384 4545, jaakko.tennila@kunnossapito.fi

Median palvelut:
Taina Hiekkataipale, markkinointipäällikkö, Expomark Oy, p. 040 550 5950, taina.hiekkataipale@expomark.fi

 

Takaisin

WEC Finland